Flexibele Zonnepanelen op de Caravan, Camper of Boot

Een zonnepaneel op uw caravan, camper of een boot in combinatie met een accu is ideaal wanneer u niet afhankelijk wilt zijn van 230V stroompunten of generatoren. Naast de  zonnepanelen die op daken van gebouwen worden geplaatst, zijn er nu ook flexibele zonnepanelen. Deze flexibele zonnepanelen zijn oprolbaar, licht van gewicht en geschikt voor talloze toepassingen, zoals gebruik op uw caravan, camper of boot. Daarnaast komen er tijdens de productie van de flexibele zonnepanelen geen zware metalen aan te pas en het productieproces is over het algemeen dan ook energiezuiniger, goedkoper en duurzamer dan dat van de traditionele zonnepanelen. Daar staat wel tegenover dat een flexibel zonnepaneel qua efficiëntie achterloopt op het traditionele zonnepaneel.

Eenvoudige montage

Vanwege de flexibele eigenschappen van het paneel is het zeer eenvoudig en op veel plekken te monteren. Toch wordt geadviseerd om het zonnepaneel altijd bovenop het dak te monteren, zodat er optimaal vermogen kan worden geleverd. Het monteren van een zonnepaneel op een schuine zijde, zoals bijvoorbeeld op het aflopende deel aan de voorkant van de caravan, geeft beperkingen in de energie die het paneel opbrengt en is daarom niet aan te bevelen.

Om het zonnepaneel ook volledig aan te kunnen sluiten op de elektra in uw caravan zijn daarnaast ook nog de volgende onderdelen benodigd:

  • Kabels met MC4 aansluiting (binnenkort beschikbaar)
    Deze speciale stekkers zorgen voor een eenvoudige, waterdichte aansluiting van uw zonnepaneel.
  • Dakdoorvoer (Solara Dakdoorvoer DD1)
    De dakdoorvoer zorgt er voor dat de kabels netjes door uw dak naar binnen kunnen worden geleid.
  • Laadregelaar(BlueSolar PWM Light 12/24V-10A)
    De laadregelaar zorgt er voor dat het zonnepaneel moeiteloos op uw accu kan worden aangesloten. Hiervoor zijn twee soorten beschibaar: PWM en MPPT. In het kort is de PWM laadregelaar de goedkoopste oplossing en kan de MPPT laadregelaar optimaler gebruik maken van uw paneel. Wilt u weten welk type het beste is voor u, lees dan dit artikel.

Video

Ter demonstratie van de eenvoudige aansluiting en werking van een zonnepaneel hebben wij een korte video gemaakt. Deze is hieronder te bekijken:

Demonstratie EasyDriver Mover

We krijgen wel eens vragen over wat een mover precies inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken. Daarom hebben wij een kleine uitleg en demonstratie van de Reich EasyDriver mover opgenomen. We kunnen een klein kijkje in de keuken nemen en zien de mover vanaf onder als de caravan op de werkbank staat. Verder wordt uitgelegd wat er in het pakket zit en hoe het werkt als alles eenmaal is gemonteerd. De mover die we in de video behandelen is de EasyDriver Pro 1.8 en is hier te vinden in de webshop.

 

Tijdelijk afgeprijsd: EasyDriver movers

Wij zijn continu bezig om ons assortiment uit te breiden zodat wij altijd de nieuwste en beste producten kunnen aanbieden. Deze week hebben we de EasyDriver movers van Reich toegevoegd aan de webshop. Daarom zijn deze movers ter introductie afgeprijsd. Ons advies is om deze mover door een van onze specialisten te laten inbouwen en aansluiten. Daarom zijn ook onze accu’s en montageservice iets afgeprijsd. Ga snel naar de webshop om dit buitenkansje niet te missen:

http://www.kampeerparts.nl/winkel/movers/

reich-easydriver-banner

Tips voor winterkamperen met de caravan

Winterkamperen
Winterkamperen

 

Deze maanden gaan veel mensen met de caravan winterkamperen. Daarom willen wij graag wat tips meegeven die het winterkampeer-avontuur nog aangenamer kunnen maken.

Sluit de ventilatie openingen van de koelkast aan de buitenkant af met de daarvoor bedoelde afdekroosters. De door de koelkast afgegeven warmte blijft dan in de caravan en voorkomt dat er koude lucht binnen kan komen. Het elektriciteitsverbruik zal hierdoor wel toenemen.

Zet een dakluik dat niet permanent ventilerend is altijd een klein stukje open. Een goede ventilatie is belangrijk.

Gebruik nooit de handrem om de caravan op zijn plaats te houden. Dit is in de zomer al onverstandig, maar in de winter zullen de remtrommels vastvriezen. Dit wordt meestal pas opgemerkt bij vertrek en dan is het te laat.

Laat de horren neer achter de rolverduistering. De meeste horren verminderen namelijk de koudeval.

Laat deurtjes en klepjes op een kiertje staan. Zo circuleert er ook verwarmde lucht in de kastjes.

Leg kleding in de kastjes niet tegen de buitenwand. Zo kunnen er koudebruggen ontstaan en zal er condens/ijsvorming optreden. Condens zou ook kunnen worden verminderd door in de kastjes ribkarton tegen de wand te plaatsen.

Houd de caravan rondom sneeuwvrij. Zo heeft de kachel altijd voldoende toevoer van zuurstof.

Droog de condens van de ramen. Met name ’s ochtends kan er veel condens aanwezig zijn, droog dit met een doek voor een aangenaam klimaat en behoud van de caravan.

Sluit de wasbak na de afwas niet meteen af met het dopje. Als het water er niet goed uit weg is kan er een vacuüm ontstaan en bevriest het water onder de afvoer. Aan het laatste beetje spoelwater kan ook wat zout worden toegevoegd om de kans op bevriezing te verminderen.

Trek dagelijks de stroomkabel even los uit de sneeuw. De stroomkabel warmt op vanwege de elektriciteit die er doorheen gaat, dit zorgt er voor dat de sneeuw er omheen smelt. Dit bevriest dan later weer op de kabel.

Kerstaanbieding met onze accu’s

Zoals je misschien al hebt opgemerkt zijn onze accu’s nu extra scherp geprijsd in een kerstaanbieding. Het gaat om de calcium accu’s van hankook en de optima yellowtop accu’s. In onderstaande video wordt beknopt uitgelegd wat het verschil is tussen deze twee soorten accu’s. De aanbieding is te bekijken via deze link.

 

Start KampeerParts Webshop

De webshop is nu een week officieel online, na hard werken om de eerste serie onderdelen gefotografeerd en ingevoerd te krijgen. We zijn nu nog harder bezig om alle informatie verder aan te vullen en de rest van ons assortiment te digitaliseren. Dit gaat nog wel even tijd in beslag nemen, dus mocht het onderdeel dat je zoekt nog niet tussen ons online aanbod staan schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Binnenkort komt er ook een interessante kerstaanbieding online, dus houd onze website en facebook pagina goed in de gaten!

 

KampeerParts Magazijn