Tips voor winterkamperen met de caravan

Winterkamperen
Winterkamperen

 

Deze maanden gaan veel mensen met de caravan winterkamperen. Daarom willen wij graag wat tips meegeven die het winterkampeer-avontuur nog aangenamer kunnen maken.

Sluit de ventilatie openingen van de koelkast aan de buitenkant af met de daarvoor bedoelde afdekroosters. De door de koelkast afgegeven warmte blijft dan in de caravan en voorkomt dat er koude lucht binnen kan komen. Het elektriciteitsverbruik zal hierdoor wel toenemen.

Zet een dakluik dat niet permanent ventilerend is altijd een klein stukje open. Een goede ventilatie is belangrijk.

Gebruik nooit de handrem om de caravan op zijn plaats te houden. Dit is in de zomer al onverstandig, maar in de winter zullen de remtrommels vastvriezen. Dit wordt meestal pas opgemerkt bij vertrek en dan is het te laat.

Laat de horren neer achter de rolverduistering. De meeste horren verminderen namelijk de koudeval.

Laat deurtjes en klepjes op een kiertje staan. Zo circuleert er ook verwarmde lucht in de kastjes.

Leg kleding in de kastjes niet tegen de buitenwand. Zo kunnen er koudebruggen ontstaan en zal er condens/ijsvorming optreden. Condens zou ook kunnen worden verminderd door in de kastjes ribkarton tegen de wand te plaatsen.

Houd de caravan rondom sneeuwvrij. Zo heeft de kachel altijd voldoende toevoer van zuurstof.

Droog de condens van de ramen. Met name ’s ochtends kan er veel condens aanwezig zijn, droog dit met een doek voor een aangenaam klimaat en behoud van de caravan.

Sluit de wasbak na de afwas niet meteen af met het dopje. Als het water er niet goed uit weg is kan er een vacuüm ontstaan en bevriest het water onder de afvoer. Aan het laatste beetje spoelwater kan ook wat zout worden toegevoegd om de kans op bevriezing te verminderen.

Trek dagelijks de stroomkabel even los uit de sneeuw. De stroomkabel warmt op vanwege de elektriciteit die er doorheen gaat, dit zorgt er voor dat de sneeuw er omheen smelt. Dit bevriest dan later weer op de kabel.